Uncharted 4 er både fantastisk flot og et gennemført spil.

Anmeldelse af Uncharted 4 – A Thief’s End: Kan du ikke lide det, skal du stoppe med at spille spil

Esportsmagasinets spilanmelder, Henrik Primdal, har haft fat i den nyeste udgave af Uncharted, og han tog med Nathan Drake på endnu et eventyr, som ifølge ham sætter nye standarder for singleplayer-spil.

Skrevet af Henrik Primdal, Esportsmagasinets spilanmelder.

Her er den korte anmeldelse: Køb det, spil det og vær helt tosset med det ligesom jeg selv og alle andre i verden er. Sidder man tilbage efter gennemspilningen af singleplayer-delen og tænker: ”Det var da ok, men så heller ikke mere end det”, ja så bør man efter min mening overveje om man egentlig bare skal lægge gaming på hylden.

Spøg til side. Der skal være plads til forskellig smag og behag og derfor kommer her en mere dybdegående anmeldelse af det sidste kapitel for den karismatiske skattejæger Nathan Drake.

uncharted 4

De, der har spillet hele Uncharted-serien, ved, at Nathans liv har været i fare i utallige situationer. Nathan er nu selv kommet til den erkendelse, at man skal stoppe mens legen er god. Han eget liv er ikke længere værd at sætte på spil i jagten på forsvundne byer og skatte.

Dette skyldes i høj grad også ægteskabet med journalisten Elena Fisher, som har været fast inventar gennem hele serien.
Livet som skattejæger er altså nu skiftet ud med et roligt liv som dykker, hvor han bjærger tabte genstande for en lokal virksomhed.

Ganske som forventet bliver der vendt op og ned på det hele, da Nathans bror, Samuel Drake, dukker op en aften efter at have været formodet død i 15 år.

Hertil følger en baggrundshistorie, der får alle brikker til at falde på plads. Det korte af det lange er, at alle troede Samuel blev dræbt af skud under et forsøg på at slippe ud af et fængsel i Panama.
Gensynsglæden får desværre en brat ende. Samuel har i sin tid i fængsel delt hans tanker om en forsvunden skat tilhørende den berygtede pirat Henry Avery, med hans cellekammerat.

Tilfældigvis er cellekammeraten en narkoboss, der mod at hjælpe Samuel med at slippe ud af fængslet, vil have del i skatten.

Problemet er bare at Samuel ikke helt ved endnu hvor den befinder sig. Han har tre måneder til at finde den, og hvis ikke han gør det, må han lade livet.
Samuel beder sin bror om hjælp, og modvilligt føler Nathan sig presset til at sig ja.

På den måde er præmissen sat for endnu et eventyr, og her stopper ligeledes gennemgangen af historien af frygt for spoilere, men hvilken historie der er i vente.

Uncharted 4 er både fantastisk flot og et gennemført spil.

Uncharted 4 er både fantastisk flot og et gennemført spil.

Endnu engang har udgiverne, Naughty Dog, formået at skrue en aldeles fremragende historie sammen, som vi også har set i de tidligere Uncharted spil, og The Last Of Us.

Man bliver hjælpeløst suget ind i fortællingen og det univers, den foregår i. Dette bliver ikke ringere af det fantastiske persongalleri spillet indeholder, hvad end det er good guys eller bad guys.

Fans af serien vil også føle stor gensynsglæde, når karakterer fra de tidligere spil på fornemmeste vis bliver introduceret.

Der er en hårdfin balance mellem at holde sig til en succesfuld opskrift, og samtidig forny sig, og Naughty Dog går snorrelige på den line.
Drake har nu fået sig en gribekrog, der gør det muligt at svinge sig rundt i landskaberne. Det låser op for mange nye muligheder i de forskellige puslespil, der vanen tro skal løses for at komme gennem næste dør i jagten på den store skat.
I modsætning til tidligere spil, kan man nu også snige sig gennem fjendtligt territorie, og ubemærket uskadeliggøre fjender. Man kan dog også vælge at løbe med løftet pistol ind i løvens hule eller kombinere de to.
Generelt har alle spillets mekanikker fået et løft. Klatring, våbenhåndtering og den generelle navigation gennem terrænet, fungerer strålende. Det skal dog siges at undertegnede ind i mellem hoppede direkte i døden efter at have været overbevist om, at jeg nok skulle få fat på den sten, jeg havde grebet ud efter. Om det er spilleren eller udvikleren, der har skylden for dette, skal være usagt. Jeg tror det er en kombination.

En anden detalje som kunne høre ind under et kritikpunkt, er at man ikke kan lade være med at undre sig over de umenneskelige kræfter, der skal til for at klatre rundt på klipper og huse, på så elegant vis som Nathan og hans kompagnoner gør det. Her handler det måske bare om at acceptere dette, og i stedet bare lege med på den præmis der nu er sat.

uncharted in game 2

De få kritikpunkter, der er, bliver tilgivet uden tøven, når man hele tiden bliver forkælet med nogle af de mest fantastiske områder jeg nogensinde har set i et spil.

Grafikken og detaljerigdommen er ganske enkelt vidunderlig og Naughty Dog ved godt, at de kan deres kram her.

Det er som om, der ofte er afsat en lille klippe eller anden platform rundt omkring kun med det formål, at man kan stoppe op, tage en puster og bare nyde udsigten. Det i sig selv er blær, men når man gør det så godt, er det mere end velkommen.

Hele billedsiden er akkompagneret af et fremragende soundtrack, der kun bidrager positivt til de forskellige situationer, man havner i.

Det tog mig ca. 15 timer at gennemføre singleplayer-delen, fordelt over 4 dage. Jeg benyttede ethvert smuthul til at fyre op for PS4’eren og komme videre i jagten på, hvad der formentlig er Nathan Drakes sidste skattejagt nogensinde, og jeg kan ikke komme i tanke om en bedre afslutning.

Uncharted 4 – A Thief’s End er et mesterværk der sætter nye standarder for, hvad der er muligt gennem spilmediet.

6 ud af 6 stjerner

Skriv et svar