CS

CS er en succes i retspsykiatrien: Udvikler sociale relationer

På et retspsykiatrisk afsnit i Aarhus spilles CS for at øve psykiatriske patienter i sociale relationer, lyder det fra DGI. Et tiltag, der har haft stor succes, og som nu skal udvides til hele landet. 

For fire år siden begyndte to medarbejdere på Universitetshospitalet i Skejby at inddrage CS i samspillet med patienterne. Dette har resulteret i øget fællesskabsfølelse. Patienterne øver sig i at indgå på et hold, kontrollere aggressive følelser, holde en god tone i pressede situationer og følge en fælles taktik.

Computere blev tilløbsstykke

Selve idéen om at inddrage e-sport i retspsykiatrien opstod, da to patienter var svære at komme i kontakt med, fordi de ikke lavede andet end at spille computer. Der blev forsøgt indført spilletid, og på tidspunkter blev computerne frataget patienterne, hvilket kun skabte konflikter. I stedet valgte retspsykiatrisk afsnit at købe computere til afdelingen, som hurtigt blev et tilløbsstykke. Selv patienter, som ikke havde spillet e-sport før, fandt det interessant. På afdelingen er det nu blevet populært, da patienterne finder det attraktivt at være en del af gruppen. 

Klare rammer i CS

Der er klare rammer for spillet, når det går i gang. Man må blandt andet ikke spille solospil før træningen, og der skal altid være to instruktører til stede. Selve træningen starter med en halv times genopfriskning af taktikker, og hver spiller tildeles et ansvarsområde. Hvis der er spillere nok til to hold, spiller de mod hinanden, men ellers spiller de som ét hold mod andre hold udefra.

CS giver succes

E-sport har en positiv effekt på de retspsykiatriske patienter og deres sociale relationer. Først og fremmest fordi, at de i spillene er spillere og er vigtige for det hold, de indgår i. Spillerne kan indtage en ny rolle og opleve, at de bliver anerkendt gennem spillet. Samtidigt oplever de et ligeværd i gruppen, på tværs af, hvem der er indlagt, og hvem der er behandler.

Succes skal udbredes

Et forskningsprojekt, der endnu ikke er offentliggjort, har undersøgt betydningen af e-sport for patienternes sociale relationer og for alliancen mellem patienter og professionelle på det retspsykiatriske afsnit. I løbet af årene 2021-22 er det planen, at brugen af e-sport som CS skal udbredes til afdelinger i retspsykiatrien over hele landet.