På Frie Fagskoler kan lære at designe computerspil.

Design dit eget computerspil på Frie Fagskoler

Unge har nu mulighed for et år væk hjemmefra og kan gå på en Game Designlinje i kombination med en 10. klasse på en fri fagskole. Det er ikke kun ”gaming”, men også at lære at udvikle og programmere spil i et trygt kostskolemiljø sammen med andre unge.

”Jeg har altid elsket at spille computer og bruger meget tid på det. Så jeg tænkte hvorfor ikke også lære dét, der ligger bag spillene?” lyder det fra 17-årige Nicholaj Beierholm, der sidste skoleår tog et år væk hjemmefra og gik på Sorø Fri Fagskoles Game Design linje.

Sponsoreret artikel

På Frie Fagskolers nye Game designlinjer skal man i modsætning til de mange e-sportslinjer ikke blot spille computerspil. Man skal også lære at udvikle og programmere nye spil. Og det er noget, der tiltrækker landets unge.

”Jeg ville gerne forbedre mig akademisk og var mere interesseret i spiludvikling frem for kun at spille dem. Derfor var Game Design et oplagt valg for mig”, fortæller Nicholaj Beierholm.

Udover selve den hardcore programmering og kodning er der også mulighed for at dyrke sit talent indenfor grafik, animation og design, hvilket også tiltrækker en del piger:

”Jeg ville hellere spiludvikling end e-sport, fordi spiludvikling giver dig muligheder for at være kreativ på en anden måde, end hvis du bare spiller et spil. Jeg kan fx også godt lide at tegne og animere, som også er et vigtigt element som spiludvikler,” fortæller 17-årige Julie Schjoldann Dam, der ligesom Nicholaj gik på Sorø Fri Fagskole.

I dag går både Nicholaj og Julie på spilgymnasiet på Game College, hvor de dyrker og udvikler deres talent og interesse indenfor spiludvikling, som blev kickstartet på frie fagskoler.

I brobygning på spilgymnasium

Alle elever på Frie Fagskolers Game Design-linje kommer som en del af forløbet i brobygning på Game College, som er et erhvervsrettet gymnasium. Her afprøver eleverne deres interesse og talent indenfor spiludvikling og hele processen omkring arbejdet med computerspil. På den måde bliver eleverne på forhånd afklaret med, hvad det kræver at kunne blive spiludvikler.

”På min brobygning blev jeg bekræftet i, at Game Design var den rette vej for mig. Vi fik en pakke med objekter og koder til et zombie-spil og fik en virkelig god smagsprøve på, hvad spiludvikling på et højere uddannelsesplan vil sige” forklarer Julie Schjoldann Dam.

Spil er blevet big business

Spil er for længst blevet big business med e-sport (Gaming) som globalt fænomen. Er man dygtig og heldig nok til at blive professionel computerspiller, kan det betyde millioner på kontoen og tusindvis af fans.

”Selvom det lyder fedt at leve af at spille, så er det jo de færreste, der slipper gennem nåleøjet som professionel gamer. Der synes jeg, det er federe med spiludvikling, fordi der er bedre muligheder for at leve af det”, siger Nicholaj Beierholm.

Netop derfor kan det at udvikle spillene være en anden og langt mere realistisk vej ind i gaming-verdenen.

Jeg synes, det kan være et problem, at man lover de unge for meget i forhold til at kunne blive professionelle i e-sport. Jeg vil mene, at de ved at gå på en Game Designlinje på Frie Fagskoler får nogle flere muligheder på paletten. De får færdigheder, som kan bruges til spiludvikling, programmering eller måske i reklamebranchen”, siger underviser Daniel Skaale og uddyber:

”Hos os på fagskolerne bliver eleverne undervist i 3D, programmering, billedbehandling og Game Design. Det er meget hands on, og det passer godt til Game College. På den måde er Frie Fagskoler et rigtig godt springbræt til uddannelse og arbejde med spiludvikling.

Vi elsker at være nørder. Det er dét, vi lever af

”Det må man gerne kalde os. Vi elsker at være nørder. Det er dét, vi lever af”, erklærer Daniel Skaale, som er en af underviserne i Game Design på Frie Fagskoler.

Han har selv været en del af spilbranchen i mange år og har ofte hørt de sædvanlige kritiske røster om firkantede øjne.

”Der kan være mange fordomme om computerspil. Vi sidder jo også mange timer foran skærmen, men man skal huske på, at vi jo bruger computeren som et værktøj. Akkurat som en håndværker bruger en hammer eller boremaskine”, siger Daniel Skaale.

Gode erfaringer på Frie Fagskoler

Interessen for selv at udvikle spil og ikke blot spille spil mærkes i stigende grad især blandt unge drenge. Det oplever den frie fagskole i Sorø med voksende ventelister. Det nuværende hold er fyldt op, og der er rift om pladserne til næste skoleårs hold, fortæller Grethe Hovertoft, forstander på Sorø Fri Fagskole:

”Vi oplever en kæmpe interesse for linjen blandt de unge og kan tydeligt fornemme, at vi med linjen har ramt noget, der både er brug for, og som fanger de unge. Vi har i Frie Fagskoler gode erfaringer med at kombinere de boglige fag med det praktiske i værkstedet. Skolens IT-lokale er det nye værksted, hvor det sker”.

Game Design tilbydes over hele landet

Det er ikke kun på Sorø Fri Fagskole, man kan vælge et år væk hjemmefra med spiludvikling på 10. skoleår. Frie Fagskoler tilbyder Game Design over hele landet: Sorø, Vordingborg, Struer, Odense, Sydfyn, Hadsten, Halvor og Grindsted.

Og man kan selv vælge, om man vil tage linjen som del af en 10. klasse, om linjen skal være med prøver i enkeltfag eller være helt prøvefri. Det kan skræddersys til den enkelte elevs behov og ønsker.

Game Design er blot en blandt mange andre linjer, som de frie fagskoler tilbyder. Bl.a. tilbyder de frie fagskoler landsdækkende og erhvervsrettede linjer indenfor Teknik og Håndværk, Design, Care og Turisme, Oplevelser og Gastronomi. Fælles for alle linjer er målet om at anerkende og dyrke unges praktiske evner og interesser – simpelthen at tage unges interesser seriøst via synliggørelse af bestemte fagområder som karrierevej.

Du kan læse mere om friefagskoler her: https://friefagskoler.dk/

Skriv et svar