Motion og graviditet – sådan må du træne

Sponsoreret indlæg

Mange gravide stopper med at træne, fordi de er nervøse for, hvordan det påvirker deres baby. Men faktisk peger undersøgelser på, at træning er rigtig sundt for både mor og barn gennem hele graviditeten.

Men hvad må man træne? Er der noget, man helst skal undgå? Vi har svarene til dig her. 

Så meget skal du træne om dagen

Som gravid kan du sagtens dyrke motion hver dag. Det anbefales, at du træner i mindst 30 minutter om dagen. Du kan både løbe, styrketræne, svømme, danse eller cykle.

Husk at holde gode pauser og pas på din krop. Hvis der er komplikationer i din graviditet, så skal du lytte til din læge og holde dig fra hård træning. Det er bedre at nøjes med nogle gode gåture i stedet for at overdrive træningen. 

Sundhedsmæssige fordele

Motion er sundt for både dig og barnet. Det mindsker din vægtstigning, nedsætter risikoen for at udvikle sygdomme, sænker dit blodtryk og hjælper mod hævelse og væskeindsamling i kroppen. 

Træning er ikke kun sundt for dig, men også din baby. Undersøgelser viser faktisk også, at babyer sjældent er overvægtige ved fødsel, hvis moderen har været aktiv gennem graviditeten. 

Træningsformer du skal undgå

Du må gerne løbe lange ture og løfte tunge vægte, selvom du er gravid. Dog skal du undgå træningsformer, hvor du kan blive udsat for faldskader. Ekstremsport som skiløb eller snowboarding er for eksempel ikke en god ide. Ridning anbefales heller ikke, da man kan risikere at falde af hesten. 

Du skal heller ikke dyrke kontakt- og kampsport, hvor du kan blive udsat for spark og slag. 

Du må træne gennem hele din graviditet

Du må faktisk træne lige op til den dag, hvor du føder, så længe du føler dig tilpas. Sidst i din graviditet vil du blive hurtigere træt og forpustet. Mange døjer også med plukveer og trykken for brystet, hvilket medfører ubehag, og så har man naturligvis ikke lyst til at træne.

Efter du har født

Lige efter fødslen skal du naturligvis ikke træne. Men så snart din krop er helet, så kan du langsomt begynde at motionere igen. 

Motion har også vist sig at være gavnligt for mødre, som har problemer med at amme.  Bevægelse stimulerer nemlig blodcirkulationen, hvilket kan bidrage til, at mælken lettere løber til.