Foto: Shutterstock.com

Verdens ældste spil

I dag kan vi slet ikke forestille os en verden uden spil. Markedet boomer af muligheder, når det kommer til sjove og medrivende spil. I nutiden kan vi vælge imellem alt fra klassiske og innovative kort- og brætspil til de mange online spil og esportspil, mens vi ligeledes har en række gadgets at forsøde tilværelsen med. Sådan har det bestemt ikke altid været. Engang var udvalget af spil småt eller ikkeeksisterende. Her får du en lille intro til spil i fortiden. Det er blevet tid til at se på verdens ældste spil og den historie, der lægger bag disse spil. 

En myte aflivet – skak er ikke verdens ældste spil

Det er tidligere blevet hævdet, at skak er verdens ældste spil. Den udtalelse holder dog ikke stik. Godt nok er skak et gammelt spil med sine ca. 1400 år på bagen, men det er langt fra verdens ældste spil. Før skak kom til, havde andre brætspil nemlig set dagens lys. Vi skal en tur tilbage til det gamle Egypten for at finde verdens allerførste spil. I pyramiderne har arkæologer fundet tegninger af det ældgamle spil, der samlede egypterne i fortiden. Dette spil bliver dateret til 3500 f.kr. og byder på et bræt med hieroglyffer. Altså må vi konstatere, at der allerede dengang blev spillet brætspil i Egypten – og det er lang tid inden, at skak efter sigende kom til verden. Andre igen peger derimod på spillet mancala, når verdens ældste brætspil skal udpeges. Der er gjort arkæologiske fund i Jordan, der fortæller om dette spils historie og oprindelse, og her menes det altså, at spillet kan dateres til 6000 f.kr. 

Backgammon topper også listen over ældgamle spil

Et spil, der også er ældre end skak og en smule yngre end det ældgamle egyptiske spil, er det velkendte spil backgammon. Dette populære brætspil menes at have eksisteret i omegnen af 5000 år. Dog i forskellige udgaver, hvorom der blev spillet særlige udgaver af backgammon i alt fra  Egypten og Mesopotamien til Grækenland og Italien. Faktisk har arkæologer udgravet et backgammonlignede spil i Pompeji – byen, der som bekendt blev overdynget af lava fra en sprudlende vulkan. Den udgave af spillet, som vi kender så godt i dag, har rødder i Persien og Arabien. Årsagen til, at backgammon er pakket ind i en kuffert, skal faktisk også findes i fortiden. Der fandtes nemlig en tid, hvor det absolut ikke var velset at spille backgammon. Faktisk var det ulovligt. Derfor fandt man på kreative måder at gemme spillet ad vejen og den velkendte kuffert, som spillet kommer i, er resultat af de forsøg. Det er altså et design, der hænger ved selv i dag. Sådanne sjove, små facts byder historien på masser af. 

Kortspil kom først til meget senere 

Så hvad med det klassiske sæt kort, vi kender så godt i dag? Meget tyder på, at det første sæt spillekort i Europa blev fremstillet i 1300-tallet, hvorefter spillet karnöffel var et af de allerførste spil, der blev spillet med kortene. Populære kortspil som poker og bridge kom først til meget senere. Poker, der i dag har udviklet sig til en stribe forskellige udgaver, menes at kunne dateres til Frankrig og det 17. århundrede, hvor det har ladet sig inspirere af det franske spil poque. Dog er historien bag poker fortsat et omdiskuteret emne, hvor det endnu ikke er lykkes helt at komme med en fast og endegyldig fortælling. Bridge er ældre end poker. Dette populære kortspil dateres til slutningen af det 18. århundrede, hvor det blev spillet af den engelske overklasse. Det billede har ændret sig en del i dag, hvor bridge jo har bredt sig til mange sociale klasser.

Fra ældgamle egyptiske spil til det velkendte skak og backgammon videre til de mange spil, vi ynder at spille med kort, historien om verdens ældste spil er ganske vist interessant. Helt kort kan det siges, at der findes rigtig mange spil, som er gået forud for de elektroniske og online spil, vi kender så godt i dag. På mange måder bør vi i esportverdenen takke de ældgamle spil. Det er i høj grad dem, som har lagt grundstenene for den store gamerkultur, vi har i dag.