Vil russiske hackere lægge Esportsturneringer ned?

I kølvandet på udelukkelse af russiske hold og spillere fra mange af de store Esport-turneringer, er både den almindelige hobbyspiller og de professionelle Eports-events nødt til at højne sikkerheden. Ellers risikerer de, at russiske hackere vil hævne sig.

Ruslands angreb på Ukraine har fået en overraskende indflydelse på mange af de ting, som vi ellers tog for givet – og skabt prisstigninger på alt fra energi over fødevarer og til forskellige produkter, som bruger russisk arbejdskraft eller russiske ressourcer.

Det gælder også i Esportens verden.

Udelukkelse øger risikoen for gengældelsesaktioner

Således skal de store esportsturneringer, som har udelukket russiske hold og spillere, nok forvente også at skulle øge sikkerheden. For de vil ganske givet være oplagte mål for russiske hackere. Både på grund af udelukkelserne, og fordi der er mange, som ser med. Det giver hackerne større opmærksomhed.

Derfor skal serverne beskyttes med en kraftigere firewall og stærkere kryptering af forbindelserne. For ellers bliver det som at finde en befærdet plads at dyrke sex på Nørrebro. Du bliver tit afbrudt, og du skal oftest vente længe, før du får lov til at fortsætte.

Den almindelige esportsspiller skal også passe på

Men også den almindelige esportspiller skal passe på. For enhver populær spilleserver i verden er det oplagte mål for hackere. For dels kan de ramme mange på en gang, og dels kan udspekulerede hackede måske få held til at placere ondsindet kode, som kan infiltrere spillernes computere.

Derved kan de sprede endnu større skade, og få endnu mere omtale og opmærksomhed for deres sag. Og gribe ind i hverdagen hos langt flere mennesker

Du kan også risikere, at den esports-server som du bruger, når du spiller CS:GO med vennerne, i virkeligheden er en fake server, som i virkeligheden ligger i Rusland, og er kontrolleret af russiske hackere.

Eller at serveren ligger hos hostingudbyder, som bliver ramt af et russisk cyberangreb.

Det har før ført til alvorlige it-nedbrud herhjemme. Både hos et stort verdensfirma som Mærsk, og hos et lokalt webbureau, som kørte en bookingtjeneste for klinikker, som tilbød massage i København.

Trust no one

I tider som disse er det vigtigt, at du øger din cybersikkerhed, og tænker dig ekstra grundigt om, når du spiller på nettet.

Derfor kan du med fordel anvende en såkaldt ”Trust no one” approach. Både når det handler om, hvor du gemmer dine sikkerhedskopier af vigtige data. Og hvor du opbevarer adgangskoder, og digitale nøgler til krypterede data og forbindelser.

Allerhelst skal både sikkerhedskopier, adgangskoder og nøgler opbevares på en computer, som ikke har direkte adgang til internettet. Og som du ikke bruger til andet.

Derved mindsker du risikoen for, at dine personlige data og oplysninger falder i fjendens hænder. Eller bliver ofre for hackerangreb.