Fragsters vej til den lukkede Minor-kvalifikation ser overskuelig ud indtil videre. På billedet ses Fragsters ved NPF. Foto: NPF af Simon Bjerre

Fragsters i gang med at gøre det umulige: ”Jeg ville aldrig gøre det igen”

Med masser af hårdt arbejde, tålmodighed til spillere og koncept er makkerparret Kenneth Goldy og Morten Vogelius godt i gang med at forløse 2,5 års hårdt arbejde til store sportslige præstationer.

Skrevet af Daniel Winther Pedersen

Det var tydeligt allerede ved Copenhagen Games i april i 2016. De passede ligesom ikke helt ind. Eller de passede ind, men der var noget anderledes ved dem. De skilte sig ud fra de andre CS:GO-hold, der deltog.

Fragsters, som én måned forinden var blevet stiftet af Morten Vogelius og Kenneth Goldy, havde noget anderledes over sig. Det var tydeligvis ikke et tophold, som f.eks. Dignitas der også deltog med Markus ”Kjaerbye” Kjærbye, Mathias ”MSL” Lauridsen, Kristian ”K0nfig” Wienecke osv. på holdet, og det var heller ikke et af de mange hobbyhold med fem spillere, der var mødt op.

Kiggede man på spillernavnene hørte de godt nok til blandt hobbyholdene, men Morten Vogelius og Kenneth Goldy kom med en energi, som ikke var tilstede blandt nogen af de andre hobbyhold. Morten Vogelius gik spekulerende og observerende rundt i baggrunden og fulgte med i sit holds kampe, mens det var Kenneth Goldy, der med stor energi agerede træner og hypeman for in game leaderen Max ”Neon” Mazur og kompagni.

Holddragter til både spillerne og Morten Vogelius og Kenneth Goldy var der selvfølgelig også styr på.

Men hvem var de så, Morten Vogelius, Kenneth Goldy og Fragsters?

De var såmænd et makkerpar, der havde sat sig for at starte et CS:GO-hold, og det CS:GO-hold havde, som samtlige andre nystartede CS:GO-hold, en ambition om at komme i top 20 i verden i løbet af 2017.

Tjek. Den havde man hørt før. Held og lykke.

Men holdet pirrede alligevel min nysgerrighed. Morten Vogelius kom fra et job som marketingschef i Komplett, og havde den vej igennem en masse erfaring med netop marketing og sponsorater inden for esportens verden. Kenneth Goldy havde spillet Counter-Strike 1.6 som in game leader i mange år og havde derfor de sportslige kompetencer. Sammen gav de to mening.

Fragsters hold præsterede over al forventning til Copenhagen Games. Et hold, der blot havde været samlet i få uger inden Copenhagen Games, gik videre til hovedturneringen, hvor det dog blev til et hurtigt exit. Men Fragsters havde gjort opmærksom på sig selv.

Et par uger efter Copenhagen Games gik holdet dog i opløsning.

Fragsters meldte stadig ambitiøst ud. Der skulle findes et nyt CS:GO-hold, men det skulle være et ungt hold. Et ungt hold, der kunne udvikles fra bunden, og så skulle man stadig nå verdenstoppen. Månederne gik dog, uden at Morten Vogelius og Kenneth Goldy præsenterede et nyt CS:GO-hold, og man tænkte; ”Another one bites the dust”.

Men i september 2016 var der nyt. Fragsters havde fundet sine fem spillere. Jacob ”dragoNfly” Stavn, Nicolai ”torben” Amorim, Lucas ”crackii” Thestrup, Daniel ”who?” Aalami, og Martin ”stavn” Stavn. Martin ”stavn” Stavn sprang i øjnene, fordi han blot var 14 år gammel. Lillebror til Jacob ”dragoNfly” Stavn.

Okay, de havde altså ikke lagt sig ned, makkerparret Morten Vogelius og Kenneth Goldy.

Intet med held at gøre

Spoler vi tiden to år frem, buldrer Fragsters derudad anno oktober 2018.

Holdet, der stadig består af den samme grundstamme med Jacob ”dragoNfly” Stavn, ”torben” og kæmpe-talentet Martin ”stavn” Stavn vandt sammen vandt de DM i 2017, og de har spillet flere internationale turneringer i tier 2 og tier 3, niveauerne under de bedste. Og så spiller Fragsters den 7. oktober sin første tier 1-turnering, når holdet er på deltagerlisten ved StarSeries i-League i Kiev. 300.000$ i præmiepuljen og 16 af verdens bedste hold som deltagere.

Det er en utrolig bedrift i sig selv, at Morten Vogelius og Kenneth Goldy har formået at holde på den talentfulde grundstamme på holdet i to år. Noget der er ganske atypisk for den danske CS:GO-scene, hvor der bliver skiftet til højre og venstre hele tiden, og holdene sjældent består af den samme grundstamme i mere end maksimalt 6 måneder, fordi der enten er opstået uenigheder om økonomi, skænderier internt blandt spillerne, eller holdejerne ganske enkelt har mistet tålmodigheden med de sportslige præstationer.

Da jeg ved et uheld kom til at presse ordet ”heldig” ind i en kommentar til de to stiftere af Fragsters, hvor jeg sagde noget i retning af; ”I har vel også været heldige med, at I har formået at holde på jeres talentfulde stamme”, havde vi balladen.

”Det har absolut intet med held at gøre. Intet,” siger Kenneth Goldy kontant og bestemt.

”Det handler om benhårdt og målrettet arbejde. Vi har gennem to år arbejdet dag og nat ved siden af vores fuldtidsstillinger for at skabe de bedst mulige rammer og vilkår for vores spillere. Det handler om at opbygge gode, solide relationer til hinanden, kommunikere åbent om alt og have en langsigtet plan fra start, som vi tålmodigt følger. Fordi vi tror så meget på vores spillere, at vi vil gøre alt for at støtte dem på vejen til at blive blandt verdens bedste CS:GO-hold,” forklarer Kenneth Goldy.

For Morten Vogelius og Kenneth Goldy har i sandhed bidraget med en ekstraordinær indsats over for sine spillere i forhold til, hvad man normalt ser på den danske subscene i CS:GO.

Makkerparret fortæller blandt andet, at da de efter flere måneder med ”scouting” efter det perfekte hold tilbage i 2016 fandt frem til Stavn-brødrene og ”torben”, samlede de alle spillerne sammen med deres forældre for at fortælle dem om, hvorfor de skulle komme til Fragsters og hvorfor deres langsigtede mål om et tophold var en god ide for dem.

Kenneth Goldy kørte sågar hjem til samtlige spillere for at sætte deres computere ordentligt op, han kørte dem til og fra diverse LAN’s i hele Danmark, og han hjalp dem med at strukturere deres hverdag i forhold til skole, CS:GO-træning og alt, der hører til. Han var der hele tiden. Ved siden af sit fuldtidsjob i et andet firma.

Derfor blev Fragsters-stifteren stødt og en smule vred, da jeg brugte ordet held. Helt forståeligt og fortjent.

Hul i markedet for det langsigtede projekt

Morten Vogelius og Kenneth Goldy var gode venner, inden de sammen startede Fragsters.

Når de var sammen handlede det i høj grad om esport. De snakkede om esport, og de så en masse esport. Derfor var det naturligt for dem at starte et CS:GO-hold sammen. Især fordi de havde forskellige kompetencer og personligheder.

”Vi synes, der var et hul i markedet for det CS:GO-projekt, vi gerne ville lave. Vi ville finde et ungt, uberørt hold, som vi med masser af støtte, tålmodighed og vejledning, både i og uden for esport, kunne føre til toppen af international CS:GO i løbet af nogle år. Det var fra starten et meget langsigtet projekt. Det var det, som tændte os. Der var ingen på den danske scene dengang, som gjorde det. Samtidig lavede vi en model, hvor samtlige indtægter fra sponsorer og præmiepenge gik til spillerne. Det gør de også den dag i dag, hvorfor vi ikke får en krone. Det hele skal handle om spillerne,” siger Morten Vogelius.

Måske netop derfor er Fragsters da også det danske CS:GO-hold, som har haft den samme stamme af spillere i længst tid. Lige med undtagelse af Astralis.

Udvikling har der også været masser af for Fragsters i deres godt 2,5 leveår. Holdet er blevet fast inventar i top 30 på HLTV.org’s verdensrangliste, og de internationale resultater bliver forbedret.

Kontinuiteten på holdet og den sportslige udvikling har da også betydet, at Fragsters er lykkedes med at tiltrække flere seriøse sponsorer, som Samsung, MM Vision, DriveNow, Højmark Rejser og Dahl Advokatfirma.

Samtidig var Fragsters i august det hold, i hele top 25 på verdensranglisten, med den laveste gennemsnitsalder.

Men Morten Vogelius og Kenneth Goldy erkender, at selvom det nok kan se rosenrødt ud nu med et hold i top 30 i verden, en billet til StarSeries i-League med 300.000$ i præmiepuljen og prominente sponsorer, er det langt fra en nem vej, de har taget for at nå dertil.

”Der har været nogle solide mavepustere undervejs, og det har krævet mange, mange timer og sådan set også nogle penge for os for at nå hertil i dag. Det går jo i den grad op og ned, både sportsligt og forretningsmæssigt. Heldigvis kan man dog trække en opadgående lineær streg gennem op- og nedturene. Men vi kunne aldrig have gjort det uden de drenge, som valgte at skrive kontrakt med os dengang. Vi har haft et sublimt samarbejde, både når det gik godt og skidt,” siger Morten Vogelius.

Kenneth Goldy bakker sin partner op.

”Det har været rigtig hårdt at nå hertil. Jeg ville aldrig gøre det hele igen, nu hvor jeg ved, hvor meget arbejde det krævede i de første år. Derfor ved jeg også, at det Fragsters og det koncept, vi har stablet på benene, er noget, man ikke kan kopiere og gøre os efter. Det er skabt af en helt unik sammensætning af mennesker i forhold til de relationer, vi har sammen med spillerne. Derfor er det også mere tilfredsstillende, når det går godt,” siger Kenneth Goldy.

Vil være endnu mere

Selvom Fragsters altså er endt med at være en af de få hold, der er lykkedes med at komme igennem det svære nåleøje og etablere sig som et subtop hold på den internationale CS:GO-scene, er der ingen champagne-propper, som endnu er blevet poppet, fortæller Kenneth Goldy.

”Da vi første gang kom i top 30 på verdensranglisten, var det ikke noget, vi gjorde et stort nummer ud af. Det var det som sådan heller ikke, da vi kvalificerede os til StarSeries i-League nu her. Det er måske også forkert, og noget vi skal blive bedre til at fejre. Men jeg tror, det handler om, at vi hele tiden har det store mål for øje. At blive blandt de allerbedste i verden. Det gælder både Morten, spillerne og jeg. Så vi har da stoppet op og sagt tillykke til hinanden, men så har det handlet om at komme videre mod det store mål,” siger Kenneth Goldy.

For Fragsters vil mere.

Det store mål, som tilbage i 2016 var at komme i top 20 i verden i løbet af 2017, er altså nu blevet erstattet af endnu større ambitioner.

Morten V. og Kenneth Goldy vil ikke nævne en bestemt placering på verdensranglisten eller en bestemt turneringssejr som mål. I stedet handler det om, at Fragsters i løbet af 2019 skal fortsætte. Fortsætte med at udvikle sig som brand og fortsætte med at udvikle sig sportsligt. Med de samme spillere som har været med på rejsen hele vejen.

”Vores store mål om ambition er, at Fragsters skal være et premium-brand i dansk esport. Et brand, som er dygtige til at interagere med sine fans og til at skabe fans. Det er enormt vigtigt, at vi træffer de rigtige beslutninger og er meget seriøse om at nå derhen, hvor sponsorer og fans er stolte af de ting, vi laver i Fragsters. Det er naturligvis en kombination af, at vi skal være gode til netop at pleje fans og sponsorer, og så skal det sportslige fortsætte sin udvikling. Men det tager tid, og vi fortsætter med at være tålmodige og gøre tingene rigtigt på vej derhen,” siger Morten Vogelius.