Gaming skal ud af teenagerværelset

Gaming er et stigende fænomen. Førhen var det mest udpræget at der var mandlige spillere, men det er blevet mere og mere udbredt blandt kvinder. Når kvinder møder ind i et onlineunivers, som dog stadig oftest består af mænd, er det ikke atypisk at de oplever nedladende eller sexistiske kommentarer på baggrund af deres køn.  

Kate Bay Thomsen oplever, at hun får seksuelle tilbud og bliver nedgjort, så snart folk finder ud af, at hun er en pige. Det siger hun til TV2. Det både såre og krænker hende.

Are you a girl?

Ellie Anabell har også måttet lægge øre til vilde kommentarer omkring hendes køn. Det starter ofte ud med spørgsmålet “Are you a girl?”. Det irriterer hende meget, for hvorfor kan folk ikke snakke pænt til hinanden? Ellie Anabell forstår ikke, hvordan det kan være at hendes køn skal være i fokus og ikke selve spillet. 

Mænd mod kvinder

Torill Mortensen er lektor på IT-universitetet i København og har beskæftiget sig meget med kvinders position i gaming. Hun fortæller til TV2, at mange mænd ikke kan lide at tabe til kvinder. De der bliver krænkende er oftest de, der ikke er dygtige nok selv. Forskningen viser, at mange ikke kan lide at tabe til kvinder. Og det er særligt dem, der ikke er specielt dygtige selv.

Producenten har ansvar

Løsningen på problemet kan findes ved producenten, mener Torill Mortensen, der udtaler til TV2, at den måde vi designer spil og fremstiller vores kultur på er afgørende. “Giver vi [spilleren] mulighed for at være en kvindelig helt eller transkønnet helt eller homoseksuel helt?” spørger hun. Hvordan man føler sig stærk i spillet er afgørende. 

Læs om, hvordan kvinder også udfordres i CS:GO

Fra teenagerværelset til foreningen

Morten Saxtorff, psykolog med speciale i e-sport, peger på at ændre kulturen et andet sted: “Grundlæggende tror jeg, at det handler om at få trukket gamingkultur ud af teenagerværelserne og ind i foreningerne eller ind i skolelivet.” På den måde kan man som voksen være med til at påvirke ungdomskulturen. 

Det kan dog være svært bare lige at ændre en eksisterende kultur. For Ellie Anabells vedkommende har hun måttet tage sagen i egen hånd, fortæller hun til TV2. Hun har valgt ikke at spille med tilfældige mennesker i solo-queue, men kun med venner. På den måde bliver det igen en god spiloplevelse for hende.